top of page
Wat is Helena? Helena is een virtuele assistent en is een vermenselijkt artificiële intelligentie beveiligingssysteem. Haar voorloper Alexa van Amazone was in staat om opdrachten uit te voeren op basis van wat men het systeem vroeg, Helena daarentegen is een zelfdenkend artificiële intelligentiesysteem en voert haar eigen opdrachten uit die nodig zijn om de veiligheid van elk individu te waarborgen.

Tijdens mijn afstudeerproject heb ik de grens tussen menselijkheid en kunstmatige intelligentie onderzocht. Wat gebeurd er als een zelfdenkend systeem menselijke eigenschappen zoals bijvoorbeeld angst, wantrouwen en manipulatie patronen overneemt? Het ontstaan van een paranoïde kunstmatige intelligentie beveiligingssysteem.


Door middel van een interactieve installatie stel ik de controlemaatschappij ter discussie. Hoe belangrijk is het om alles onder controle te willen hebben en wat heeft dit te betekenen voor onze privacy? Wat gebeurd er als de coronacrisis voorbij is, maar alle privacy schendende technologieën nog steeds actief zijn? 

Fotografie © Jamie Jansen

Video © Jamie Jansen

© 2021 Jamie Jansen 

  • LinkedIn Social Icon
  • Vimeo Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Flickr Social Icon
bottom of page